Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Met ongeveer een miljoen inwoners is dit de grootste stad van het land. Nepal heeft een traditioneel volk en religie is overal aanwezig. Vooral veel jongeren trekken van het platteland naar deze stad, hopend op een enigszins goede toekomst.
Per vliegtuig zult u hoogstwaarschijnlijk in Kathmandu eindigen. Het is helaas niet mogelijk om vanuit Nederland rechtstreeks naar Kathmandu te vliegen, u zult dus moeten overstappen. Het is wel mogelijk om naar New Delhi te vliegen en vanaf daar een vlucht naar Kathmandu te pakken. Let wel op dat u een visum voor Nepal nodig heeft voor dit land.
Een erg belangrijk gerecht in de Nepalese keuken is Dhal bhat. Dit is een gerecht van witte rijst, linzensoep en groenten met curry. In Nepal wordt dit twee keer per dag gegeten, namelijk als lunch en als diner. Ze ontbijten dan vaak Chiya, thee met melk en kruiden met erg veel suiker. Heel vaak nemen ze er dan ook een soort kaakje bij, of ze doen die dan in de thee en maken er dan een papje van.
Wat ook een typische Nepalese snack is, is een momo. Het is een erg populair Tibetaans gerecht. Het is eigenlijk deeg in de vorm van een klein zakje gevuld met bijvoorbeeld vlees of groenten. Ze worden of gefrituurd of gestoomd, beide erg lekker als bijgerecht of gewoon als snack. Bij dit gerechtje wordt een pittig sausje geserveerd. In Nepal eten ze meestal erg pittig eten, maar in toeristische restaurants maken ze vaak een wat mildere versie.
In de westerse restaurants in Nepal kunt u voor een paar euro al goed dineren. U betaalt bijvoorbeeld voor een avondmaal tussen de 300 en 500 rupee. Omgerekend in euro’s ligt dit ongeveer tussen de €3,80 en de €6,40. Een flesje drinken kost ongeveer 45 rupee, alcohol is wel wat duurder. Voor een halve liter bier betaalt u bijvoorbeeld al snel 300-350 rupee.
De Swayambhunath, ook wel de Monkey Temple genoemd, ligt in het midden van de Kathmanduvallei. Om boven op de heuvel van het complex te komen moet u een paar honderd treden beklimmen. Boven vindt u allerlei verkopers en ook zijn hier resusaapjes, vandaar de naam ‘Monkey Temple’. Het hoofdgebouw is een halve bol bekroond met een rijk bewerkte en met gebedsvlaggen versierde kegel, dit noemen ze een stoepa. Stoepa’s zijn bewaarplaatsen van de overblijfselen van de Boeddha. De Swayambunath stoepa is omringd door kleine stoepa’s, deze worden chortens genoemd. Ook vindt u hier tempeltjes en kloosters.
Aan de andere kant van Kathmandu ligt een andere stoepa, de Bauddhanath. Deze stoepa is een van de grootste en meest vereerde in de wereld en hij steekt ver boven de lage huisjes uit. Meestal kunt u aan het eind van de middag traditioneel geklede Tibetaanse boeddhisten om deze stoepa heen zien lopen, altijd met de klok mee. Terwijl ze lopen dragen zij in hun handen gebedsmolens van verschillende formaten en bidden ze. De stoepa kunt u zelf beklimmen.
Het Kathmandu Durbar Square is het oude centrum van de stad. Aan de Durbar Square staan koninklijke paleizen met veel tempels en nog meer andere religieuze monumenten. Hier is ook het Kumari house te vinden, dit is een huis met een prachtige binnenplaats waar een paar keer per dag de Kumari zich laat zien. Ook wel ‘the living godess’ genoemd. De Kumari is een jonge dame dat tot ze ongesteld wordt of zich verwond en bloed wordt vereerd als levende god. Zodra zij begint te bloeden moet zij aftreden en wordt er een nieuwe Kumari gekozen, dit komt doordat bloeden een teken van menselijkheid is. U mag geen foto’s van het meisje maken en ook mag zij nooit de grond aanraken.
Latest News