Wanneer u op reis gaat naar een land buiten Europa is het altijd een puntje: vaccinaties. Welke heeft u precies nodig en waarvoor werkt het eigenlijk? Daarnaast zijn er altijd ook een aantal andere gezondheidsvoorschriften die u moet naleven op reis. Daarover vindt u hier alles voor China. Na het lezen van dit artikel kunt u veilig op reis naar het prachtige land. Denk er wel aan dat u een visum voor China nodig heeft en dat u dit net als de vaccinaties op tijd regelt, zodat u geen stress heeft om de laatste voorbereidingen.
Voor het reizen naar China is een vaccinatie Gele Koorts nodig, als u in de zeven dagen voordat u naar het land reist in een Gele koorts land bent geweest. De Gele koorts landen vindt u hier. Verder zijn er geen vaccinaties verplicht om het land binnen te komen. Toch is het aan te raden om enkele inentingen te nemen voordat u op reis gaat. DTP (difterie, tetanus en polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Als u geen mazelen heeft gehad of geen vaccinatie daartegen dan is een BMR inenting ook aanbevolen.
Verder zijn er een aantal inentingen voor China die worden aangeraden bij een verblijf langer dan drie maanden: Buiktyfus, Hepatitis B en Rabiës. Belangrijk is om hier ver van te voren contact over op te nemen met uw eigen huisarts. De situatie kan natuurlijk altijd veranderen en daarom is het handig om van te voren informatie te vergaren. Sommige vaccinaties voor China moeten namelijk al zes maanden voor vertrek toegediend worden.
Voor heel regio’s in China gelden dezelfde voorschriften als het gaat om inentingen en vaccinaties. Het is wel belangrijk dat u in de regio Yunnan goed beschermt bent tegen muggen, hier komt namelijk de malaria mug voor. De Dengue mug die gele koorts overdraagt komt voornamelijk voor bij rivieren en andere wateren. Mocht u daar zijn, zorg dat u uzelf goed beschermd met anti-muggenspray en lange kleding. Verder is het ook aan te raden om goed te kijken naar de reis die u gaat maken. Mocht u veel in aanraking komen met dieren, dan is een rabiës vaccin een verstandige keuze. Ook is het in kleine dorpen niet verstandig om in lege restaurants te gaan zitten. De voorraad kan hier vaak al tijden liggen en dat is niet goed voor de hygiëne. Bekijk restaurants eventueel vooraf online om te bepalen of de ervaringen goed zijn. Het reisadvies China omslaat overigens meer dan alleen vaccinaties en inentingen. In Tibet is het mogelijk dat hoogteziekte voorkomt, vraag dit altijd na voor vertrek.
Niet in alle gebieden in China komt malaria voor maar een goede bescherming is altijd handig. De gebieden waar malaria zeker voorkomt vindt u op deze kaart. Verder komt er in de rest van het land ook Dengue voor, een mug die gele koorts overdraagt. In beide gevallen bent u helemaal niet blij als u geprikt wordt door een dergelijke mug. Daarom is voorkomen beter dan verhelpen, zorg dus voor voldoende bescherming. ’s Avonds komen de muggen op gang en is het aan te raden lange kleding tot dragen en DEET te gebruiken. Anti-muggenspray met minimaal 40% DEET werkt het beste in China. Verder is het verstandig om een klamboe mee te nemen zodat u, mocht deze ontbreken in een accommodatie, ook goed beschermd kunt slapen. Een noodbehandeling malaria meenemen wordt aangeraden door de huisarts. Wanneer u koorts krijgt en niet lekker wordt, moet u binnen 24 uur contact op nemen met een arts. Bekijk de kaart van China met daarin alle informatie over de mogelijkheid van malaria. In zuid China komen de meeste muggen voor door het subtropische klimaat.
In China komt vaak reizigersdiarree voor, onze darmen en maag zijn niet gewend aan het Oosterse eten en de hygiëne is anders. Hierdoor komt diarree vrij vaak voor maar u kunt een aantal belangrijke voorzorgsmaatregelen nemen. Allereerst moet u geen kraanwater drinken tijdens een vakantie naar China en is het af te raden om bij kraampjes op straat te eten. De hygiëne is daar vaak niet goed en hierdoor kunt u gemakkelijk diarree oplopen. Het kraanwater is niet zuiver en daarom is het drinken van alleen mineraal water slim. Verder wordt groente en fruit vaak gewassen met kraanwater en kan het daardoor ook bacteriën bevatten die wij niet kunnen verdragen. Vraag daarom altijd na of groente en fruit gewassen is met kraanwater of mineraalwater. Als u toch aan de diarree raakt, is snel ingrijpen belangrijk. Neem meteen een diarreeremmer in en zorg dat u uw handen goed wast en geen anderen besmet. Mocht het toch doorzetten dan is het verstandig om ORS in te nemen. ORS is een medicijn tegen uitdroging en tekenen daarvan. Wanneer u veel diarree heeft, verliest u enorm veel vocht. In China kan het enorm warm zijn en is het nodig om voldoende vocht binnen te krijgen iedere dag, door de diarree verliest u te veel vocht.
Andere gezondheidsvoorschriften die goed zijn om in acht te nemen kunt u hier vinden. Allereerst zoals hierboven al vermeld, is het drinken van kraanwater in China niet slim. Het kraanwater heeft niet dezelfde mate van zuivering als in Nederland. We kunnen dus gemakkelijk ziek worden van het kraanwater in China. Als u waterflessen koopt dan moet u goed controleren of de dop geseald is, anders kan er namelijk alsnog kraanwater in de fles zitten. Verder is het tijdens de zomermaanden aan te raden om minimaal 3 liter water per dag te drinken om uitdroging te voorkomen. De temperaturen zijn hoog en daardoor moet u goed hydrateren.
Het volgende punt van aandacht is: dieren. Dieren in China kunnen namelijk besmet zijn met hondsdolheid. Dit betekent dat u geen dieren moet aaien of aanraken. U heeft hierdoor kans om besmet te raken en rabiës op te lopen. Mocht u toch gebeten worden door een dier, moet u binnen 24 uur naar het ziekenhuis om een rabiës inenting te krijgen!
In de mooie natuur van China vindt u helaas ook teken, net als in Nederland kunnen teken ziektes bevatten zoals de ziekte van Lyme of tekenencefalitis. Zorg dat u na een wandeling door het bos uzelf goed controleert en voor noodgevallen een tekentang meeneemt.
Extra Informatie
Reisinformatie