Reizen naar de Volksrepubliek is grotendeels veilig maar je moet wel met een aantal aspecten rekening houden. Er kunnen namelijk wel veranderingen optreden tijdens jouw bezoek aan het land maar ook net voordat je vertrekt. Het is daarom belangrijk om van te voren altijd het reisadvies goed te controleren. Een China reisadvies wordt namelijk niet zomaar gegeven en vaak bevat het veel handige informatie. De Rijksoverheid geeft aan dat het grootste deel van het gebied geen bijzondere veiligheidsrisico’s met zich meebrengt, behalve in de regio Xinjiang. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft altijd het meest recente advies.
Natuurgeweld komt veel voor in het immens grote gebied, dit komt vaak door verschillende weersomstandigheden. Hieronder vind je een opsomming van mogelijk natuurgeweld en in welke regio dit meestal voorkomt. Voor al het mogelijke natuurgeweld geldt dat het in de gaten houden van het lokale nieuws zeer belangrijk is. Zo kun je op tijd geëvacueerd worden mocht dit nodig is.
Er komen aardbevingen voor, voornamelijk in het westen van het land. Een aardbeving China kan te allen tijde voorkomen dus houd het lokale nieuws in de gaten. De metingen worden in de gaten gehouden dus wanneer er een mogelijkheid ontstaat, zal dit meteen worden gecommuniceerd via het lokale nieuws.
Het regenseizoen begint rond februari en eindigt in oktober, afhankelijk van de regio. Hierdoor kunnen de temperaturen enorm oplopen en is de luchtvochtigheid erg hoog. Zorg dat je tijdens het regenseizoen nooit op pad gaat zonder paraplu of regenjas.
Gevolgen van regenval en tyfoons
Door heftige regenval en tyfoons kunnen er overstromingen en aardverschuivingen ontstaan, die (spoor-)wegen en luchthavens onbegaanbaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat treinen of vluchten worden geannuleerd. Hierdoor kan het voorkomen dat de reis zoals je hem gepland hebt, niet helemaal loopt zoals verwacht.
In China komt criminaliteit voor, zoals zakkenrollers en taxichauffeurs die je proberen op te lichten. Je kunt deze situatie zelf vaak voorkomen door verschillende tips op te volgen. Zorg dat als je op drukke plekken bent: mobiel, paspoort en laptop goed zijn opgeborgen. Rijd alleen met officiële taxi’s, deze bezitten een taxibordje en een meter. Vraag altijd of de meter aan mag, zo kun je geen conflict krijgen over de prijs van de rit. Mocht er toch sprake zijn van oplichting, vraag altijd een bonnetje zodat je aangifte kunt doen.
Ook zijn er op toeristische plekken veel mensen die zichzelf als gids aanbieden, ga daar niet op in. De gidsen zijn niet officieel en proberen je op verschillende manieren geld afhandig te maken. Je kunt op deze manier in vervelende situaties terecht komen. Er komt niet snel een aanslag voor, criminaliteit komt vooral voor op kleine basis.
Xinjiang is de meest westelijke provincie en is momenteel onstabiel. Er kunnen plotseling demonstraties of een andere vorm van geweld ontstaan. De Chinese overheid treedt dan hard op maar het is geen prettige situaties om hier in de buurt te zijn. Mocht je naar de regio Xinjiang willen, vermijd dan grote groepen mensen en verlaat een plek meteen wanneer er een demonstratie ontstaat. Verder is het absoluut verboden om de demonstraties te filmen of fotograferen. Soms worden plekken in deze regio afgesloten voor toeristen. Zorg dus dat je goed op de hoogte blijft van de situatie mocht je naar Xinjiang afreizen.
Goede voorbereiding kan veel problemen voorkomen en zonder tolk kunnen problemen erg complex worden. Het is daarom allereerst belangrijk om een goede reisverzekering af te sluiten voordat je naar het Aziatische land vertrekt. Verder is het natuurlijk nodig om een geldig paspoort te hebben en een visum. Ook zijn een aantal vaccinaties nodig voor vertrek, dus begin ruim van te voren met de voorbereiding op jouw reis. Overigens is het ook aan te raden meerdere keren voor vertrek het laatste nieuws omtrent het reisadvies China in de gaten te houden.
Documenten en visa
Voor het reizen naar China heb je een geldig paspoort nodig en een visum. Jouw paspoort moet na vertrek nog zes maanden geldig zijn. Er zijn verschillende visa die je kunt aanvragen en daarom staan ze hier onder op een rijtje. Tegenwoordig hoef je een visum voor China via niet meer bij de Chinese ambassade aan te vragen maar kan het gemakkelijk online. Het aanvragen van visa duurt gemiddeld vier werkdagen, wacht hier dus niet te lang mee.
Het document dat wij aanbieden is een pre-authorized visum, dat betekent dat alles van te voren geregeld wordt. Je hoeft niets meer te regelen bij aankomst. Het document is maximaal 21 dagen, drie maanden of zes maanden geldig. Voor het aanvragen heb je een hotelbevestiging en vliegticket nodig om te bewijzen dat je binnen de visaperiode weer weg zult gaan. Het document is geldig voor één enkele entree mocht je meerdere inreizen willen, kan dit alleen als je kunt bewijzen dat je in de afgelopen drie jaar al in de Volksrepubliek bent geweest.
Mocht je alleen een overstap hebben en binnen 72 uur doorreizen naar bijvoorbeeld Taiwan, Hong Kong of Macau kun je met een transit document het land bezoeken. Hieraan zitten wel een aantal eisen: het vliegticket moet bewijzen dat je hier niet langer dan 72 uur blijft, je moet binnen 24 uur geregistreerd worden bij het Public Security Bureau en je mag de stad waar je aankomt niet verlaten tijdens de 72 uur. Je kunt ook een transit visum aanvragen voor 144 uur, daarbij gelden dezelfde eisen als bij het transit bewijs voor 72 uur maar dan voor 144 uur.
Officieel zijn er geen vaccinaties verplicht voor het reizen naar China maar enkele worden wel dringend aangeraden. Het is belangrijk om dit vroegtijdig te controleren en contact op te nemen met jouw huisarts of GGD om advies te vragen over de mogelijke inentingen. De vaccinaties die dringend worden aangeraden zijn:
Mocht je naar de regio Yunnan in het zuiden reizen, is een noodbehandeling malaria ook nodig. Hier komt namelijk malaria voor en is het nodig om een noodbehandeling mee te nemen. Verder is het beschermen met anti-muggenspray overal aan te raden, zeker in de warme zomermaanden vind je er veel muggen.
In de Volksrepubliek hebben ze de Renminbi, wat geld van het volk betekent. De munteenheid die daarbij hoort is de Yuan, de briefjes verschillen van 1 tot 100 Yuan. Eén Euro is omgerekend ongeveer 7 Yuan. In de grote steden kun je gemakkelijk geld opnemen met een Europese pinpas maar daarbuiten is het lastig. Zorg dus dat wanneer je de grote steden gaat verlaten, dat je voldoende Yuan contant hebt zodat je niet in de problemen kunt komen. Je kunt ook bedragen in Euro’s meenemen om deze te wisselen bij een wisselkantoor. Dit in geval van nood wanneer jouw pinpas niet werkt bij een automaat. Verder is er een hoop vals geld in de omloop, controleer dus altijd goed het wisselgeld dat je terug krijgt. Het geven van fooien is erg gebruikelijk, de gidsen en werknemers in hotels en restaurants moeten leven van een laag salaris. Wanneer je tevreden bent kun je het wisselgeld achterlaten als blijkt van jouw dankbaarheid.
Praktische tips van de ambassade
De Nederlandse ambassade in Peking weet alles van het land en heeft daarom een aantal tips opgesteld voor mensen die naar het land willen reizen. Hieronder vind je een aantal korte praktische tips:
Het is absoluut veilig om naar het land te reizen maar er zijn wel een aantal aspecten waar je rekening mee moet houden. Buiten Europa zijn er veel verschillen waar je door een goede voorbereiding makkelijk mee om kunt gaan. Lees je daarom altijd goed in voordat je op reis gaat en bekijk de laatste ontwikkelingen over de regio’s die jij gaat bezoeken. Denk goed na bij het nemen van een taxi of een gids en wees voorbereid op mogelijk natuurgeweld.
Extra Informatie
Reisadvies