« Terug

Het Terracottaleger

Eén van de bekendste highlights van het hele land, het terracottaleger, bevind zich in Xi’an. De highlight is alleen nog niet zo lang zichtbaar en te bezoeken als de Chinese muur, de grote concurrent qua bezoekers aantallen. Dit komt doordat de vondst pas in 1974 per toeval is gedaan. Toen was het meteen wereldnieuws en 14 jaar later werd de vondst op de UNESCO Werelderfgoedlijst geplaatst. Dé highlight van Xi’an is dus pas enkele tientallen jaren geleden ontdekt maar is snel in populariteit gestegen. De vondst ligt zo’n 30 kilometer buiten het stadscentrum maar is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Voor veel mensen is de één van de hoogtepunten tijdens een reis door China. Door de levensgrote beelden van de ruim 8.000 soldaten wordt u wel even stil.

 

 

Geschiedenis van de archeologische vondst

 

Niet veel mensen weten het complete verhaal achter het terracotta leger in Xi’an. Een archeologische vondst van ruim 8.000 soldaten is de gedachte maar het gaat om een graftombe. De keizer van China Qin Shi Huang stierf ruim 2.000 jaar geleden en is hier begraven. Tijdens de Qin-dynastie is deze tombe dus gemaakt en bedacht. De daadwerkelijke tombe ligt een paar kilometer verder dan het leger. De keizer stierf en werd uiteindelijk begraven samen met deze soldaten. Er is lang twijfel geweest over de reden van het toevoegen van het leger. Misschien was de keizer bang voor wat hem opwachtte na zijn dood of hij dacht dat zijn rijk verder ging na zijn dood. Archeologen gaan er vanuit dat dit laatste het geval was. Echter werd de opdracht uitgevoerd door Qin Shi Huang, hij werd gezien als de eerste keizer van China omdat hij alle regio’s bij elkaar bracht tot één groot rijk. Er werd vrijwel meteen begonnen aan het bouwen van het leger van China en zijn tombe toen hij op 14-jarige leeftijd aan de macht kwam. De keizer had een grote heuvel van ruim 76 meter boven op het leger laten leggen zodat zijn leven onder de grond verder kon gaan. Zijn eigen graftombe is tot op de dag van vandaag niet geopend omdat archeologen niet kunnen ontdekken waar de ingang is. Er zijn nog tientallen schatkamers in de graftombe die niet geopend kunnen worden waar nog ontelbare schatten onder de grond liggen.

 

 

De bezienswaardigheid

 

Nadat in 1974 de soldaten per toeval zijn gevonden is het snel gegaan, vanaf 1979 is het opengesteld voor publiek en staan er drie overdekte hallen boven de vondst. Dit zorgt ervoor dat de beelden niet kunnen worden beschadigd door weersomstandigheden. Een belangrijk kenmerk van de soldaten is dat iedere soldaat anders is. Er is geen enkele identieke soldaat te vinden. Dit verklaart wel waarom er ruim 700.000 mensen gedwongen moesten helpen bij het maken van het Chinees terracotta leger. De drie overdekte hallen zijn alle drie anders. In hal 1 vindt u de meeste soldaten en mooie strijdwagens, in hal 2 vindt u de meest gedetailleerde soldaten van de hele vondst en in hal 3 is het commandocentrum waar de best bewaarde soldaten zijn te bewonderen. De vondsten zijn ook in deze volgorde gedaan.

De soldaten zijn allemaal op ware grote gemaakt, dat maakt het leger zo bijzonder. Ten tijde van Qin Shi Huang waren de gemiddelde Chinezen tussen de 1,60 meter en 1,80 meter. De wapens die de soldaten dragen zijn echt en iedere soldaat is uniek. Sommigen dragen ook harnassen en anderen hebben speciale uniformen aan. Hierdoor wordt er aangenomen dat iedere soldaat een unieke normale soldaat was. Het was niet één soldaat die voor alle beelden model heeft gestaan.

 

terracottaleger

 

Hoe komt u er?

 

Vanuit Xi’an Train station gaan de bussen naar het leger, de groene elektrische minivans brengen u naar de plek van bestemming. Dit kuurt ongeveer een uur en kost 8 Yuan, u kunt ook de lokale bus (lijn 306) nemen maar dit kost net zoveel en duurt ook een uur. De bussen zetten u af bij de grote parkeerplaats vanwaar u nog ongeveer 15 minuten moet lopen naar de ingang. U kunt ook voor 5 Yuan een treintje nemen van de parkeerplaats naar de ingang.

Vaak kunt u ook vanuit het hotel een georganiseerde tour nemen, dan zit het vervoer inbegrepen en ook de entreebewijzen zijn dan vaak al geregeld. Het voordeel van een tour is dat u een gids mee hebt die van alles over de bezienswaardigheid kan vertellen.  

 

 

Praktische informatie

 

U kunt het leger bezoeken van maart t/m november voor 150 Yuan en van december t/m februari voor 120 Yuan. De vondst kunt u dagelijks bezoeken van 08:30 tot 18:30 uur maar de ticketbalie sluit al om 17:00 (in het laagseizoen al om 16:30) dus zorg dat u op tijd bent. Bij de vondst kunt u met hetzelfde ticket ook het Qin Shi Huang mausoleum bezoeken, waar het lichaam van de keizer Qin Shi Huang ligt opgebaard

 

 

Beste reistijd

 

Xi’an en dus het leger ligt vrij centraal in China, dit betekent dat het landklimaat hier voornamelijk aanwezig is. Een dusdanig klimaat zorgt ervoor dat de winters koud zijn en de zomers warm. In de winter kunnen de temperaturen dalen tot ver onder het vriespunt en tijdens de zomer kan het wel 40 graden worden. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt echter rond de 25 tot 30 graden en in de winter rond de 5 graden. Tijdens de warme periode is er wel kans op flinke buien door het regenseizoen. Gelukkig bevinden de vondsten zich in grote hallen zodat ze niet door weeromstandigheden kunnen worden aangetast. Toch is het geen pretje om de stad Xi’an en dus het leger tijdens de wintermaanden te bezoeken. Met name de zomermaanden zijn populair maar ook de lente. Gedurende de lente zijn de temperaturen alweer aangenaam maar is het regenseizoen nog niet begonnen. Ook is het in de lente een stuk rustiger qua bezoekers bij de vondst dan in de zomermaanden. In de lente moet u wel rekening houden met de Golden Week, die tijdens de eerste week van mei plaatsvindt. De Golden week is een week waarin vrijwel alle Chinezen vrij zijn en dus zelf op pad gaan in eigen land. Dit betekent dat bezienswaardigheden zoals het Terracottaleger in China extreem druk worden bezocht. 

Ook is het handig om te weten dat u een visum nodig heeft voor uw reis. Op onze website kunt u uw visum voor China aanvragen. Dit gaat makkelijk, snel en helemaal online!

 

« Terug
Deze site maakt gebruik van cookies. Oke‚ sluiten. Meer informatie
Privacy & Cookies Policy